Posted on Leave a comment

5 Cara Merawat Bunga Mawar Agar Cepat Berbunga

Cara merawat bunga mawar agar cepat berbunga

Cara merawat bunga mawar agar cepat berbunga – Penjagaan pokok bunga mawar yang rapi biasanya bermula selepas anak-anak pokok dipindahkan ke pasu kekal dari tapak semaian.

Salah satu cabaran terbesar yang kerap dialami pengusaha bunga ialah apabila ada sebahagian anak pokok terkena penyakit daun berbentuk bintik-bintik hitam.

cara merawat bunga mawar agar cepat berbunga
Contoh daun pokok bunga mawar yang terkena penyakit bintik-bintik hitam

Bagi yang tidak yang mempunyai apa-apa pengalaman dalam penanaman bunga ros dari biji benih atau keratan apatah lagi dalam aspek cara merawat bunga mawar agar cepat berbunga, anda pasti sakit kepala memikirnya.

10 Langkah dan cara merawat bunga mawar agar cepat berbunga

Di sini, kami akan berkongsi langkah-langkah penanaman bunga mawar dari keratan batang dan juga cara merawat bunga mawar agar cepat berbunga, dan bentuk bunga yang dihasilkan cantik serta segar.

Ikuti langkah-langkah cara menanam dari keratan batang dan merawat bunga mawar dengan teliti di bawah:

1. Beli atau dapatkan batang pokok bunga mawar yang sihat, segar dan sudah matang dari pengusaha bunga. Pastikan batang yang dibeli masih mempunyai daun yang belum dipotong.

2. Untuk memulakan proses pembiakan, potong batang tersebut menjadi keratan dengan ukuran 150mm setiap satu. Jangan buang daun sediada, sebolehnya tinggalkan minimum 2 set daun di bahagian atasnya.

3. Selepas itu, rendam semua keratan yang sudah dipotong dalam air bersih yang tidak mengandungi sebarang klorin dan biarkan kira-kira 1 jam.

4. Langkah seterusnya, ambil satu persatu keratan batang yang sudah dibersihkan dan kikis 30mm kulit di bahagian bawahnya menggunakan pisau yang tajam. Lakukan langkah ini dengan teliti dan perlahan bagi mengelakkan batang terlebih potong.

5. Sediakan botol dan isikan dengan hormon pengakaran, kemudian rendam keratan batang yang sudah dikikis. Biarkan ia terendam sementara bekas semaian disediakan. Bekas semaian yang hendak disediakan perlu mempunyai lubang kecil di bahagian bawahnya untuk pengaliran air keluar.

6. Masukkan tanah gembur yang sudah dicampur dengan baja organik ke dalam bekas tersebut dan buat satu lubang kecil di tengah-tengahnya sebesar diameter keratan batang bunga mawar tadi menggunakan tetulang besi bulat. Kedalaman lubang itu ialah kira-kira 75mm hingga 100mm.

7. Pacak keratan batang yang sudah direndam dalam hormon pengakaran ke dalam lubang yang disediakan pada langkah 8 dan padatkan secara perlahan di sekelilingnya.

8. Susun semua bekas semaian ke dalam kotak plastik lutsinar pada jarak 50mm antara satu sama lain. Kemudian siram setiap bekas dengan penyembur bagi mengekalkan kelembapan. Ingat, jangan tuang air terus ke dalam setiap bekas kerana keratan batang akan mudah layu dan mati.

9. Selepas selesai menyembur, tutup kotak plastik lutsinar itu dengan menggunakan pembalut makanan, hanya tinggalkan sedikit ruang kecil untuk pengudaraan dan kemudian diletakkan di tempat terbuka yang tidak menerima pencahayaan terus (secara langsung) dari cahaya matahari.

10. Keratan batang itu biasanya akan mula mengeluarkan tunas baru antara 5 hingga 10 hari. Pastikan tunas baru itu sudah pecah dan daunnya menjadi matang sebelum dipindah ke pasu baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.